Operationsinformation

Operation - så fungerar det och så förbereder du dig. Läs din kallelse noggrant.

En av fördelarna med att bli opererad på Kirurgkliniken Stockholm är att du hela tiden möter samma läkare; från undersökning, operation till uppföljning. Tillsammans med din specialistläkare avtalar du ett datum för operationen. Operationerna uförs på Sophiahemmets nya operationsavdelning som invigdes 2007 som den modernaste operationsavdelningen i Sverige med den allra senaste tekniken.

På operationsdagen skrivs du oftast in på Dagkirurgen på bottenvåningen, ingång O, men ibland hänvisas du istället till vårdavdelningen. Därefter startar dina förberedelser, bl a med dusch och ombyte till operationskläder. Information om alla praktiska förberedelser hittar du i din kallelse som du får inför din operation. Innan operation träffar du din kirurg och ansvarig narkosläkare som besvarar eventuella frågor.

När förberedelserna är klara, flyttas du till operationsavdelningen som ligger i samma hus. Där tas du omhand av anestesipersonalen (narkos). På operationsavdelningen har vi den allra senaste tekniska utrustningen för att kunna garantera din säkerhet. Du blir sövd (alternativt lokal bedövning) och själva operationen genomförs.

Efter operationen vaknar du på vår uppvakningsavdelning som ligger i anslutning till operationssalarna. Uppvakningsavdelningen rymmer elva sängplatser avgränsade med draperier. Du övervakas av specialistutbildade sjuksköterskor som ger dig smärtlindring och ser till att du mår bra. När du är vaken hämtas du av avdelningens personal tillbaka till ditt rum.

Tid för hemgång bestämmer du tillsammans med din läkare. Du kan när som helst återkomma till mottagningen med frågor om din operation. Detta tillsammans med att du har samma läkare under din tid här hos oss är fördelarna med att opereras på Sophiahemmet och Kirurgkliniken Stockholm och vi hoppas att du blir nöjd med vistelsen hos oss.