Anala åkommor

Med anala åkommor eller proktologiska besvär menas sjukdomar och tillstånd i och kring ändtarmsöppningen. De kirurgiska sjukdomarna omfattar bland annat hemorrojder, hudflikar, fistlar, slemhinnesprickor och polyper. Även pilonoidalcystor (bölder mellan skinkorna) brukar räknas hit. Ingreppet görs vanligen som dagkirurgi i lokalbedövning eller narkos.

Med anala åkommor (proktologiska besvär) menas sjukdomar och tillstånd i och kring ändtarmsöppningen. De kirurgiska sjukdomarna omfattar bland annat; hemorrojder, hudflikar, fistlar, slemhinnesprickor och polyper. Även pilonoidalcystor (bölder mellan skinkorna) brukar räknas hit. Ingreppet görs vanligen som dagkirurgi i lokalbedövning eller narkos. Du kan läsa mer om de olika åkommorna här nedan.

Om du snabbt vill boka in ett privat läkarbesök kan du fylla i dina uppgifter i formuläret här nedan så kontakter vi dig inom kort.

 

Mer information om olika typer av Anala besvär

 

Fistlar

I analkanalen finns körtlar som utsöndrar slem. Om öppningen från en av körtlarna blir tilltäppt kan bakterier, som vanligen finns i tarmen eller på huden, börja växa inne i körteln. Då kan man få en varfylld böld vid sidan om ändtarmsöppningen.

Om man har haft en böld kan det ibland bildas en liten kanal mellan ändtarmen och huden. En fistel är en smal gång som leder mellan ändtarmen och huden bredvid ändtarmsöppningen. Orsaken är oftast lokala infektioner eller varbölder i området.

 

Hemorrojder

Hemorrojder innebär att analkuddarna, som är små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade. Hemorrojder är ett vanligt besvär. Minst hälften av alla personer, män som kvinnor, får hemorrojder någon gång i livet. Det är vanligt hos gravida. Det är ofarligt men kan göra mycket ont, klia och blöda.

 

Anala hudflikar/yttre hemorrojder

Är hudveck kring analöppningen som ibland är kombinerade med hemorrojder. Operationen innebär att man skär bort hudflikarna i lokalbedövning. Såren som kan vara centimeterstora lämnas öppna för självläkning för att undvika infektion. Läkning sker mellan 2-6 veckor.

 

Anala polyper

Är små utväxter utanför, i analkanalen eller uppe i ändtarmsslemhinnan. De kan vara resttillstånd efter tidigare hemorrojder eller utgöras av godartade slemhinneutväxter. Vid operation bränner eller skär man bort förändringen. Läkning sker oftast inom 1 vecka.

 

Pilonidalcysta

En pilonidalcysta sitter i mitten av ryggslutet, precis där skinkorna delar sig, och visar sig ofta genom att man får en varfylld böld där. En pilonidalcysta kan vara upp till cirka fem centimeter i diameter.

Pilonoidalcysta anses uppkomma genom att hårstrån växer inåt och tvinnar ihop sig varefter de orsakar en infektion som ger upphov till en böld mellan skinkorna som tömmer sig igenom en eller flera öppningar. Ibland räcker det med att skrapa ur bölden och gångarna (fistel) men ofta behöver man kirurgiskt avlägsna hela bölden med gångarna. Om man får behandling blir man av med pilonidalcystan, men det kan ta tid och vara besvärligt. Oftta behöver man lägga om såret flera gånger hos distriktssköterskan.

 

Slemhinnesprickor (analfissur)

En analfissur är ett sår i form av en spricka vid ändtarmsöppningen. Den uppstår oftast i samband med att man har förstoppning eller tillfälligt hård avföring. Om man har en spricka brukar det göra ont när man tömmer tarmen. Smärtan orsakar en kramp i ändtarmens slutmuskel som gör att blodcirkulationen i slemhinnan blir dålig, och då får såret svårt att läka.

Det finns receptfria salvor som man kan använda om det gör ont. En läkare kan skriva ut recept på salvor och andra mediciner som har en avslappnande effekt på musklerna.