Förväntat resultat av Gastric bypass

1. Snabb - och bestående viktnedgång

Viktnedgång efter Gastric bypass, enligt vetenskapliga studier, visar att man tappar ca 75% av sin övervikt under det första året och att man efter drygt 10 år fortfarande har kvar ca 60% av sin viktminskning.1,2

2. Lindrar följdsjukdomar

Majoriteten av de medicinska problem som associeras med fetma, t.ex. typ 2-diabetes, högt blodtryck, sömnapné och ledvärk, förbättras eller försvinner som ett resultat av en Gastric bypass operation.3

Lindrar sjukdomar

Behandlas du med medicin mot t.ex. typ 2-diabetes eller högt blodtryck kommer du troligtvis kunna minska dosen på din medicin eller inte längre behöva behandlas alls, som ett resultat av Gastric bypass operationen.

Förbättrar sömn

Många patienter upplever att de sover mycket bättre efter genomgången operation, vilket till stor del beror på att de tidigare led av sömnapné, som förbättras eller försvinner helt när de går ner i vikt.

Minskar ledvärk

Många som lider av ledvärk upplever att värken minskar avsevärt efter en Gastric bypass operation.

3. Förbättrad livskvalité

Vetenskapliga studier visar att långvarig viktnedgång hos personer med kraftig fetma, ger förbättrad livskvalité.

Fetma är lika farligt som cancer

Den hälsorelaterade livskvalitén hos personer som har kraftig fetma, motsvarar den hos patienter med långt gången cancer, ryggmärgsskador eller svår kronisk smärta.4,5

Kirurgisk behandling mot fetma och förbättrad livskvalité hänger ihop

Andra studier har också visat positiva effekter på livskvaliteten efter kirurgisk behandling av fetma. Denna effekt är ofta kopplad till graden av viktnedgång.5-7

4. Förlängd livslängd

En stor svensk studie, den s.k. SOS-studien, har visat att risken att avlida inom 15 år för en person med fetma som har genomgått kirurgisk behandling, är ca 30% lägre jämfört med den som inte genomgått operation.8

Önskar du komma i kontakt med oss för att få råd om övervikt och behandlingar? Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig inom kort.
Ditt namn
Fyll i ditt namn.

Du verkar inte fyllt i en giltig epost-adress. Försök igen.

Jag samtycker

1. Wittgrove AC, Clark GW. Laparoscopic Gastric Bypass Roux-en-Y 500 patients: Technique and Results with 3 - 60month follow-up. Obesity Surgery 2000; 10(3); 233-9.
  2. Pories WJ et al. Who would have thought it? An operation proves to be the most effective therapy for adult-onset diabetes mellitus. Ann of Surg 1995; 222(3): 339-50.
  3. Buchwald H et al. Bariatric surgery. A systematic review and meta-analysis. JAMA 2004; 292(14):1728.
  4. Sullivan M et al. Swedish Obese Subjects (SOS)–an intervention study of obesity. Baseline evaluation of health and psychosocial functioning in thefirst 1743 subjects examined. Int J Obes 1993;17:503-12.
  5. Karlsson J et al. Ten-year trends in health-related quality of life after surgical and conventional treatment for severe obesity: the SOS intervention study. Int J Obes 2007; 31(8):1248-61.
  6. Buddeberg-Fisher B et al. Impact of psychosocial stress and symptoms on indication for bariatric surgery and outcome in morbidly obese patients. Obes Surg 2004; 14:361-9.
  7. Sarver D et al. Psychosocial and behavioural aspects of bariatric surgery. Obes Research 2005; 13:639-48.
  8. Sjöström L et al. Effects of bariatric surgery on mortality in Swedish obese subjects. N Engl J Med 2007; 357(8):741-52.