Föreställ dig att du har en 50 kilo tung cementsäck på din kropp. För Thomaz Wiberg ledde en osund kost- och livsstil fram till fetma och diabetes. När livet var som mörkast vägde han 145 kilo och kämpade mot återkommande depressioner. I dag är han normalviktig och lever ett sunt liv med träning och ett nytt förhållningssätt till livet.

När Thomaz Wiberg träffade sin läkare i början av 2008 fick han beskedet: ”Du måste göra någonting nu, annars riskerar du att dö i förtid”.

– Det var så klart ett tufft besked, men samtidigt rakt och ärligt. Jag insåg att jag inte hade några val om jag ville fortsätta leva. Och det ville jag, säger Thomaz.

Världshälsoorganisationen WHO, har klassat fetma som en sjukdom. Att vara fet innebär en omfattande hälsorisk och är kopplad till en rad olika sjukdomar som till exempel typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och rygg- och ledvärk.
– Det var enormt ansträngande att vara så fet, jag hade en fruktansvärt stor mage. Jag orkade ingenting, hade ont i hjärtat och åkte flera gånger akut till sjukhus och trodde att jag fått hjärtinfarkt. Sedan fick jag problem med sår och bölder under magen och i ljumskar och armhålor, säger Thomaz.

Problemen med vikten började redan i 20-årsåldern. Sakta men säkert smög sig kilona på kroppen och under många år vägde han runt 100 till 110 kilo. Men den stora viktuppgången kom för några år sedan i samband med en uppslitande skilsmässa. Thomas insjuknade i depression och isolerade sig alltmer från vänner och kollegor.

– Jag gick mycket hemma och började spela on-linespel. Jag tappade orken och livslusten. Det blev mycket läsk och skräpmat och plötsligt hade vikten skenat iväg. När jag vägde som mest visade vågen 146 kilo.

Thomas hamnade i en ond cirkel av håglöshet och förlorad självkontroll. År 2006 drabbades han av diabetes och blev beroende av insulin.

Hur mycket han än ville förändra sitt liv såg han inte hur han skulle kunna lyckas. Många studier visar att när man väl utvecklat allvarlig fetma, är det svårt att åstadkomma en betydande viktminskning på längre sikt med hjälp av kost- och motionsprogram. Så när Thomas läkare föreslog fetmakirurgi (gastric bypass eller magsäckskirurgi) såg Thomas äntligen sin chans till förändring. På grund av lång kötid inom den offentliga sjukvården, blev han i maj 2008 remitterad till Vitaklinikerna (numera Bariatric Center).

– När jag väl var godkänd för operation upplevde jag det som en räddning. Under månader innan operationen fick jag träna mig på att laga mat och förändra min kost och livsstil, det var en hel del att lära sig. För att man ska lyckas räcker det inte enbart med fetmakirurgi, det kräver också en stor attitydförändring, säger Thomaz.

I oktober 2008 genomgick han operationen. Gastric bypass innebär att kirurgen skapar en liten magsäcksficka som kopplas direkt till tunntarmen. Det krävs bara en liten mängd mat för att fylla fickan och för att man ska känna sig mätt.

I början var det svårt för Thomaz att vänja sig vid de nya rutinerna och den nya livsstilen. Men han fick ett gott stöd av teamet på kliniken och av sin dietist som tipsade om recept och bra råvaror.
– Det är klart att det var svårt, under den första månaden fick jag bara äta flytande föda, men jag var så inställd på att göra en förändring. Och jag fick ett stort stöd av min familj, det var väldigt viktigt. Inom en ganska kort tidsperiod fick jag belöning för mitt kämpande, det svåra uppvägdes av allt det positiva, säger Thomaz.

Den stora utmaningen var att lära sig vilken mat som fungerade och hur stora portioner han kunde äta. Thomaz upptäckte att han inte mådde bra om han åt snabba kolhydrater som vitt bröd, pasta och behandlat ris. Under cirka ett halvår prövade han sig fram.

– Det blir istället mycket fisk, kött och grönsaker. Jag köper inte längre halv- eller helfabrikat. Egentligen kan jag leva som andra, men det jag behöver tänka på är att äta ofta och små portioner.

Efter bara ett halvår hade Thomaz tappat 35 kilo och på sommaren 2009 var han nere på sin målvikt, 92 kilo till sina 188 centimetrar. I samband med den stora viktnedgången blev han även fri från diabetes och insulininjektionerna.
– De som var vana vid att se mig jättestor reagerade så klart med förvåning när de såg mig över 50 kilo lättare. För mig var det en fantastisk glädjekick, i början kunde jag inte få nog av att gå runt i affärer och titta på kläder. Förr hade jag storlek XXXL, idag har jag large.

Thomaz har fått tillbaka sin livsglädje. Tidigare kunde han uppleva att människor nästan betraktade honom med nedlåtande och föraktfulla blickar. I dag möts han istället av leenden.

Drygt ett år efter fetmakirurgin, genomgick Thomaz en bukplastikoperation för att ta bort överflödig hud.
– För mig var det väldigt skönt att bli av med nästan tre kilo hängande hud. Jag låg inne på sjukhus en vecka, och sedan fick jag gå med korsett i cirka tre månader. Nu har jag en platt mage och har till och med börjat motionera och styrketräna på gym.

Thomaz upplever att han fått ett nytt liv; han mår bättre och har mycket mer energi. Han umgås numera flitigt med vänner och har återfått en närmare kontakt med sina tre barn. I december 2009 blev han morfar för första gången till en liten pojke.

– Jag lever ett så annorlunda liv jämfört med tidigare. För mig har operationen och viktnedgången inte bara varit livsomvälvande, utan även livräddande. Jag hade förmodligen inte levt idag om jag hade fortsatt med mitt gamla liv.