Hem
Överviktskirurgi
Om övervikt
Behandlingsmetoder
Gastric Banding
Resultat
Risker
Pris och erbjudande
Pris för överviktsoperation
Privata patienter
Sjukvårdsförsäkring
Landstingspatienter
Betalningslösningar
Bruttolöneavdrag
Sleeve Gastrectomy
Resultat
Risker
Filmer om överviktskirurgi
Pris och erbjudande
Pris för överviktsoperation
Privata patienter
Sjukvårdsförsäkring
Landstingspatienter
Betalningslösningar
Bruttolöneavdrag
Gastric Bypass
Resultat
Risker
Filmer om överviktskirurgi
Pris och erbjudande
Pris för överviktsoperation
Privata patienter
Sjukvårdsförsäkring
Landstingspatienter
Betalningslösningar
Bruttolöneavdrag
Gastric Ballong
Resultat
Risker
Vem kan få Gastric Ballong
Pris Gastric Ballong
Testa din BMI
Att mäta BMI och midjemått
Varför blir man överviktig?
Faktorer
Mag-tarmkanalen
Mättnadsmekanismer
Följder av överviktighet
Följdsjukdomar
Livskvalitet
Livslängd
Fetma
Fakta om fetma
Bukfetma
Medicinska behandlingar
Om kirurgiska behandlingar
Krav för operation
Filmer
Överviktsoperationer
Efter en överviktsoperation
Sjukdomar vid fetma/övervikt
Infoträffar
Patientberättelser
Fetmakirurgin botade Bengts ryggproblem
Thomaz blev av med sin diabetes
Owes sömnapné försvann - räddade både körkort och verksamhet
För patienter
FAQ
Inför en översiktsoperation
Uppföljning
Kontakta oss
Boka ett kostnadsfritt utredningsbesök
Allmänkirurgi
Behandlingsutbud
Anala åkommor
Bråck
Gallbesvär
Åderbråck
Laparoskopisk tarmkirurgi
För Patienter
Hur får man en mottagningstid?
Avgifter
Uteblivet besök
Operationsinformation
Operation med övernattning
Dagkirurgi
Vårt team
Teamet för överviktskirurgi
Kirurger
Sjuksköterskor
Dietister
Terapeut
Teamet för allmänkirurgi
Läkare/kirurger
Sjuksköterskor och undersköterskor
Om oss
Hitta hit
Vårt kvalitetsarbete
Administrativ personal
Om GHP
Arbeta hos oss
Nyheter
Kontakt
Kontakta oss
Hitta hit
Dina synpunkter
Gastric Bypass
Sleeve gastrectomy
Gastric banding
Gratis konsultationsmöte
Lediga jobb

Mag-tarmkanalen

Det är viktigt att du vet hur mag-tarmkanalen fungerar för att få en bättre förståelse för magsäckskirurgi. När maten du äter går genom mag-tarmkanalen, förs olika matspjälkningssafter in vid specifika stadier och möjliggör absorption av näringsämnen. Livsmedel som inte absorberas förbereds därefter för att föras ut ur mag-tarmkanalen.

  1. Maten blandas i munnen med saliv och mosas sönder när du tuggar.magtarmkanalen
  2. Maten går från munnen till magsäcken genom ett långt muskulärt rör (esofagus eller matstrupen).
  3. Buken innehåller alla matspjälkningsorgan.
  4. Maten passerar till magsäcken och den s k övre magmunnen förhindrar att maten "rinner tillbaka" till matstrupen efter att den blandats med syra, vilket annars skulle kunna leda till skada och smärta.
  5. Magsäcken sitter högst upp i buken och lagrar maten samt fortsätter matspjälkningen. I magsäcken blandas maten med syra som kroppen producerar för att underlätta nedbrytningen av proteiner och komplexa kolhydrater till små mer absorberbara enheter. Magsäcken kan normalt rymma upp till 1,5 liter mat och/eller vätska.
  6. Sedan går maten in i den första delen av tunntarmen genom en liten rund muskel som kallas pylorus. Matspjälkningsvätskor i form av bukspott och galla tillförs tarminnehållet så att ytterligare nedbrytning åstadkoms.
  7. I tunntarmen absorberas de flesta näringsämnena. Tunntarmen består av tre delar: duodenum, jejunum och ileum och är cirka 4,5 till 6 meter lång.
  8. Duodenum, eller tolvfingertarmen, är den första delen av tunntarmen. Här blandas maten med galla som produceras av levern och med matspjälkningsvätskor från bukspottkörteln som bryter ner fett i maten. Här absorberas mycket järn och kalcium.
  9. Jejunum är tunntarmens mittersta del och den ansvarar för fortsatt matspjälkning.
  10. Den sista delen av tunntarmen är ileum, där de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K samt vitamin B12 absorberas.
  11. Ileocekalklaffen skiljer tunntarmen från tjocktarmen (colon) för att förhindra det bakteriefyllda coloninnehållet att rinna tillbaka till tunntarmen.
  12. Material som inte spjälkats passerar över till colon, där det förvaras tillfälligt och koncentreras genom återupptag av salter och vatten. Slutligen töms avföringen ut.